بوشهر، شهر نخلستانهاست و ۳۴ هزار هکتار از اراضی بوشهر را نخلستان تشکیل میدهد، از آن گذشته خلیج فارس هم باعث شده در زمینه تولید میگو و ماهی جزو اولینها در ایران باشد. ولی آیا سوغات بوشهر به همینها ختم میشود؟
خرما
هر ساله تا اواسط آبان نزدیک به ۱۰۲ هزار تن خرما از نخلستانهای بوشهر برداشت میشود و این شهر دومین تولیدکننده خرمای ایران بعد از جیرفت و کهنوج به شمار میآید. میگویند تولید خرما در بوشهر به زمان هخامنشیان باز میگردد و از آن زمان تا امروز شغل اصلی مردم کشت خرما و تولیدات وابسته به آن بوده.
در بوشهر خرماهای زیادی کشت میشود، ولی مرغوبترین و معروفترین آن کبکاب است. کبکاب خرمای درشتی است که در زمان رطب زرد رنگ و موقعی که کاملا برسد به رنگ قهوه ای تیره در می آید.. کبکاب های کاملا رسیده اواسط شهریور به بار میآیند. جای مشخصی را هم نمیتوان برای خریدش در نظر گرفت چون در همه جای شهر میتوان آن را پیدا کرد. به خصوص نزدیک بازار.
مشتقات خرما تنها به محصولی که معرف حضور ماست ختم نمیشود و شیره خرما، پنیر نخل، خارک پخته و سوغاتی های خوردنی ای مثل حلوای راشی، حلوا سنگک، حلوا پسکی و مسقطی هم برای سوغات بردن از بوشهر مناسب است.
پنیر نخل: بیشتر ما اسم این سوغات را نشینده ایم و حتی شاید از نزدیک هم آن را ندیده باشیم. پنیر نخل که بوشهریها به آن غاپ هم میگویند قسمت سر و میانی درخت نخل است. درختان عمدتا پیر را میبرند و از آن پنیر برداشت میکنند. هر نخل بین ۳ تا ۱۰ کیلوگرم پنیر میدهد و مواد معدنی، آهن، فیبر و کلسیم دارد. پنیر نخل سفید رنگ، ترد و شیرین است و به خاطر نداشتن کلسترول شیرینی محبوبی است. این سوغاتی یکی از سوغاتی های گران بوشهری محسوب می شود.
خارک: بوشهریها به خرمای نارس خارک میگویند. خارکها را با شکر میپزند و محصول یکی از شیرینی های معروف بوشهر است که همراه چای خورده میشود.
حلواهای بوشهری
در بوشهر پخت حلوا بسیار مرسوم است. بوشهری ها سه حلوای معروف دارند. یکی حلوای راشی که از شیره خرما و عصاره کنجد درستش میکنند و بسیار مقوی است. دیگری، حلوای سنگک که برای درست کردنش شیره خرما را حرارت میدهند و دیگری حلوای پسکی. این حلوا را با خرمای له شده، آرد و ماست درست میکنند. حلوایی که تنها در برازجان میتوان پیدایش کرد.
مسقطی: فقط شیراز نیست که مسقطی دارد و در بیشتر شهرهای جنوبی هم مسقطی یکی از سوغاتی های محبوب است. معروف است که مسقطی دو قرن پیش از مسقط پایتخت عمان به سواحل خلیج فارس راه پیدا کرد و از این رو اسمش را مسقطی گذاشتند. مسقطی را با نشاسته، روغن، شکر، زعفران، هل و گلاب درست میکنند و با چایی بهترین ترکیب ممکن میشود.
ارده بوشهری: یکی دیگر از سوغاتیهای بوشهر، ارده است. ارده و شیره خرمای بوشهر بسیار معروف است و بهترین صبحانه. ارده را از کنجد درست میکنند، ماده ای که سرشار از آنتی اکسیدان و ویتامین های مختلف است و اگر سردتان باشد و آن را بخورید انگار به ناگاه پالتو تنتان کرده اید.